Av Jørn Wad
Arkitekt og interiørdesigner Manuela Hardy har vært i mange hjem, og gitt folk som skal selge boligen sin råd om hvordan man på best mulig måte kan presentere boligen sin for salg.
-Det som går igjen hos mange er grå sofa, lite eller nesten ingen planter og slitne puter, sier hun. Men hun gir også håp: Det kan være både enkelt og billig å gjøre hjemmet ditt både vakrere og mer spennende. Alt du trenger å gjøre, er å lytte til noen enkle råd:
Oppgradert stue til 1.500,-
-Det er ikke alltid så mye som skal til for å skape en lun og innbydende stemning i en stue. Ofte er det bare en liten oppgradering som trengs.
-Hvordan får man en lun og innbydende stue til 1.500,- kroner Manuela Hardy?
-Ved å gjøre innkjøp av fotogene varer på HM Home, IKEA og Plantasjen. Så som putetrekk, ribbestrikket pledd, innerputer, sidebord, korkunderlag til spisebordet, messingfat, sotete glasskrukker og grønn plante, ender du opp rundt 1.500.
-Hvilken potteplante vil du anbefale?
-Monstera / Vindusblad er en plante som fortsatt er i vinden. Det er ikke så rart ettersom det er en fotogen og lettstelt plante. På Plantasjen eller IKEA får du kjøpt den fra ca 100,- kroner.
Startet for seg selv
Høsten 2017 hoppet hun i det: Sa opp jobben og startet for seg selv.
-Det hele begynte egentlig med vår familiesituasjon, der jeg ønsket å være tilstede når barna kom hjem fra skolen.
-Hvor jobbet du tidligere?
-Før dette var jeg ansatt hos Abacus, et lite arkitektfirma midt i Stavanger sentrum. Jeg trivdes godt der.
-Men nå har du altså startet for deg selv. Hva er navnet på firmaet ditt?
-Mitt nye firma heter: MH arkitektur og interiørdesign.
Trivelig hjem
Hvem vil vel ikke ha et trivelig hjem man trives i og kan vise stolt frem?
-Jeg tror på å ha det fint rundt meg, da trives jeg bedre og føler meg hjemme. Det trenger ikke nødvendigvis å være dyrt å ha det fint, man må bare kjenne til de rette triksene, smiler hun.
På oppdrag fra sine kunder kommer Manuela Hardy med tips om farger, møbler og interiør: Farger og myke overflater er med på å gjøre stuen innbydende, og variasjon i materialer og teksturer gir spenning til rommet.
-Det er viktig å bruke produkter av god kvalitet som går fint sammen, samtidig som de står litt i kontrast til hverandre: Både i farge og tekstur for å skape litt spenning. Da skapes det en lun stemning, frister hun.
Hvordan velge rett farge
-Hvordan velger man rett farge til et rom Manuela Hardy?
-Først må du se på hva du ønsker fargen skal passe sammen med. Kanskje du ikke har en spesiell gjenstand, kanskje du skal starte fra bunnen? Da er det lurt å lage en moodboard for å komme i gang, forteller hun, og legger til:
Det er flere ting å ta hensyn til når man skal velge farge til hjemmet. Det finnes så uendelig mange farger å velge mellom. Derfor er det lureste du kan gjøre å tilpasse en ny farge til det du allerede har, i stedet for å tilpasse interiøret til veggen. Kanskje du har et stoff eller trekk du kan ta utgangspunkt i? Tenk også på hvilken farge du har på gulvet, i tillegg til de eksisterende overflatefargene i rommet. Listverket er også viktig. La oss si at du har «eggehvite» lister. Denne fargen har noe gult i seg, derfor vil du oppdage at den kan virke noe «skitten» mot nøytrale gråfarger og hvitt. Et tips da er å velge en farge med noe gult i, ikke nødvendigvis en gul farge.
Moodboard
Når man skal lage et «digitalt» moodboard er det viktig å finne et hovedbilde å ta utgangspunkt i, gjerne med noe en er komfortabel med. Et bilde som inspirerer og taler til deg. Kanskje du finner noe som gjenspeiler din personlighet?
-Her er Pinterest en kjempefin mulighet. Jeg plukket ut et bilde jeg likte, og som inspirerte meg. Eksempelbildet jeg plukket ut er hentet fra nederlandske ELLE, sier hun og fortsetter:
Deretter finner du bilder av konkrete ting du kunne brukt for å oppnå denne stilen. Jeg valgte et soveromsbilde som inspirasjonsbilde, men moodboarden er laget for en stue. Det går helt fint, for det jeg var ute etter var «feelingen» på bildet. Du kan også finne et bilde av natur, reiseliv eller noe helt annet. Farger og materialer kan trekkes ut av mange ulike sammenhenger. Til slutt, etter at du har samlet alle bildene i en mappe på din mac/pc, lager du moodboarden din. Jeg har brukt noe som heter PicMonkey.com. Det er en gratis nettside for redigering av foto, i tillegg kan du lage collager her. Det er veldig brukervennlig, du kan endre størrelsen på bildene veldig enkelt og tilpasse størrelsene. Jeg valgte en layout som heter «square deal», der jeg trakk i vinduene og slettet de som ikke trengtes. Det er fint å sentrere inspo-bildet. Du kan også skrive på produktnavn og pris, eller eventuelt lage en egen liste for dette, slik at du har god oversikt.
Dette kan du lage til hvert rom i huset, eller du kan lage en overordnet moodboard til hele hjemmet ditt. For når du planlegger noe godt, så er også penger spart, og resultatet blir mer helhetlig.
Tenk helhetlig
Som arkitekt er Manuela opptatt av å la husets formspråk og interiør harmonere. Det samme gjelder når du oppgraderer interiøret; tenk helhetlig på ditt hjem, husk fargene er med på å skape en rød tråd. Et tips er å holde seg innenfor en fargetone. Man kan variere mye ved å bare endre på nyansen / innholdet av hvitt eller sort i en farge. Samtidig er det greit å huske på å la noe stå i kontrast, slik at ikke hjemmet ender opp for monokromt. Men vi har alle ulike preferanser og ønsker for hvordan vi ønsker at hjemmet vårt fremstår og påvirker oss.
Lyset varierer med årstidene, men det naturlige lyset fremstår også veldig forskjellig. Det kommer an på himmelretningen på lyset. Lys fra nord og sør har både ulik varme og skarphet. Derfor kan et rom med en farge i et nordvendt rom fremstå helt annerledes, enn et rom med samme farge i et sørvendt rom.
-Du kan skape atmosfære ved å bruke farger, du kan skape dynamikk eller en følelse av ro. Du kan bruke farger til å skape illusjoner, til å fremheve elementer eller til å skjule dem. Det samme gjelder også lyset. Lys og farge går hånd i hånd. Uten lys ser vi ikke fargene, og i skumringen endrer fargene intensitet, avslutter hun.