Boligen endrer seg med din hverdag

Av Jørn Wad

I en Autobolig med lysautomasjon vil lyset justere seg etter vær, tid og omgivelser. Når du går inn i et rom, vil bevegelsessensorene registrere det, og tenne lysene. Siden alle lyskilder har en smart styring, holder det med en enkelt bryter i et rom.

Autobolig er bindeleddet mellom de ulike fagene og systemene som skal til for at en bolig fungerer optimalt:

-Vi automatiserer og samkjører muligheter innen klima og ventilasjon, lyd og bilde, varme, sikkerhet, solskjerming osv, og sørger dermed for at boligen får et enkelt og bærekraftig system tilpasset den enkeltes behov, sier Erik Braatnes, en av initiativtagerne til Autobolig AS.

Smarthussystemer

Autobolig AS ble etablert i 2014, med Erik Braatnes og Henning Herfjord som initiativtagere. Firmaet har spesialisert seg på et system som har hentet mye fra industriell automasjon, og på den måten framstår som mye mer driftssikkert og kompetent enn mange andre konkurrerende systemer.

-Vi er norsk importør og distributør av Loxone, som er Europas ledende smarthussystem. I tillegg til at vi mener vi har valgt det definitivt beste på markedet, så snakker systemet mer eller mindre alle språk teknologisk sett, og det er veldig få begrensninger med hva som kan integreres, trådløst eller kablet, forteller han.

Sikkerhet på ferie

Du sitter på hytta og leser lokalavisen på nett. Her leser du kanskje at det har vært en rekke innbrudd i nabolaget denne påsken, men du er like rolig, for du føler deg trygg på at ditt hus får stå i ro. I alle fall om du har smarthusløsninger fra Autobolig. Lysautomasjonen selskapet leverer vil gi deg den tryggheten du trenger for å slappe av i påskefjellet. Boligen din vil ha lysfunksjonsinnstillinger som følger hverdagen. På den måten vil huset se bebodd ut selv når du er på ferie. Lyset og solskjermingen vil følge samme mønster som det gjør mens du er hjemme. Lysene vil skru seg på som en vanlig hverdag, og solskjermingen vil gå opp og igjen som på ukedagene. Er du hjemme, og noen prøver å bryte seg inn i din bolig, vil du få melding om det. Lysene vil starte å blinke, og de vil indikere at noen prøver å bryte seg inn. Løsningene som en smartbolig er utstyrt med vil kunne gi deg og din familie en trygghet, både når dere er bortreist og i hverdagen.

Smarthus

Et smarthus bli ikke smart av å ha mange ulike, enkeltstående og fungerende systemer. Først når alle boligens systemer snakker og fungerer sammen, blir resultatet smart.  Klima og ventilasjon er et sentralt element i et smarthus, og en selvfølge at blir styrt i en Autobolig.

-Vi sørger for at alle systemer i huset samarbeider slik at klimaet blir best mulig, sier Braatnes og legger til: Hvis ikke ventilasjonsanlegg, gulvvarme, panelovner, solskjerming osv jobber sammen, vil du bruke både mye unødig energi og slite med dårlig klima. Mange klager over tette og varme hus når de setter opp nybygg i dag. Mye av grunnen til det er dårlig kontroll på klima og ventilasjon.

Om noen få år vil man i langt større grad være avhenging av automasjonssystem i boligen. Prisene på strøm vil stige grunnet lovpålagte strømmålingssystemer, noe som gjør at strømselskapene på en enklere måte kan legge regningene hos den enkelte forbruker. Autobolig hjelper folk med systemer som sørger for at man blir minst mulig økonomisk påvirket av disse endringene.

 

Solskjerming

Flere og flere ønsker egen solskjerming. Den skal selvfølgelig integreres med resten av huset. Det meste av moderne solskjerming kan og bør være elektrisk styrt.

-Effektiv boligautomasjon må sees på som en helhet. Å se denne helheten et et fag i seg selv, og sammen med de ulike fagekspertene finner vi løsninger som er skreddersydd ditt hus, informerer Braatnes.

I et skikkelig smarthus styres ikke solskjermingen bare av sola, men tar også hensyn til om det er folk i rommet, om temperaturen i rommet er riktig, om været kan være skadelig osv. Feks kan det være smart å la solskjermingen blende for når du slår på TVen og sola står lavt. Eller det kan være behagelig å bruke den som en del av vekkerklokken for å rolig vekke deg med dagslys om morgenen. Automasjon av bolig trenger likevel ikke å være innviklet. En god smarthusløsning må være så enkel å håndtere at den ikke fremstår mer innviklet enn en lysbryter, slår han fast.

 

Sikkerhet og alarm

Et smarthus består av mange sensorer av forskjellige slag, og disse nyttiggjøres til varsling av brann, innbrudd eller vannlekkasje.

-Våre brannalarmer sørger for at vi kan automatisk slå av strømmen til stikkontaktene i et rom der en brann er detektert. På den måten kan en brann stoppes allerede før det går alvorlig galt, forklarer han.

I tillegg kan alle lys skrus på, og høyttalerne i huset kan gi beskjed om hvor det brenner.

Innbruddsalarmen benytter seg av både bevegelsesdetektorene i alle rom, og vindus- og dørkontakter. Skulle noe skje får du selvsagt melding på telefon, epost eller hva du måtte ønske. I tillegg kan alle lys begynne å blinke og lydanlegget og evt sirener settes på for å skremme uvedkommende.

 

Flere eksempler på sikkerhetsfunksjoner i en Autobolig kan være:

Muligheten til å la komfyren være strømløs all den tid det ikke er voksne hjemme.

Strømmen slås av ved branntilløp/brannalarm.

Hovedvannkranen kan stenges automatisk ved deteksjon av vannlekkasje.

Brannutsatte komponenter i det elektriske anlegget er plassert sentralt i brannhemmende skap.

Boligen kan simulere at noen er hjemme for å forebygge innbrudd.

La oppvask- og vaskemaskin være strøm- og vannløse når de ikke er i bruk.

Kode- eller brikkebasert adgang i stedet for nøkkel – man kan låse inn andre fra jobb.

Videobasert intercom – Kameraovervåking – og mye, mye mer.

 

-Et gjennomtenkt smarthus har også mye å si for estetikken i huset. Eksempler er vakre lysløsninger, skjulte høyttalere, ingen lange rader med dimmere på veggen, og «gjenbruk» av sensorer, avslutter Erik Braatnes.

 

Nøkkelfakta

Autobolig AS – etablert i 2014 av initiativtagere Erik Braatnes og Henning Herfjord.

Leverer i dag prosjektering, varer og ingeniørtjenester til hele landet mot både næringsbygg og nye og gamle boliger.

Kontor, lager og verksted i Sarpsborg, Østfold: Jernbanegata 10, 1706 Sarpsborg.

Telefonnr: 69 51 61 51 Epost: post@autobolig.no