Du må tenke på ALT på forhånd

Av Jørn Wad

-De eneste spørsmålene som er av interesse, er dem du stiller på forhånd. Når kjøpet har skjedd, er det for sent. Og det er også veldig viktig å være klar over når du faktisk har kjøpt ny bolig. Derfor kan du ikke by på mer enn EN bolig om gangen.

Carsten Pihl er forbruker-rådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, og har som oppgave å svare folk på spørsmål de måtte ha om kjøp av bolig. Og det kan være de forskjelligste ting, forteller han. Det er han glad for, bare spørsmålene stilles FØR boligkjøpet. Etterpå er det vanskeligere for ham å hjelpe.

Spør først!

-Er det faktisk noen som ikke kommer på å spørre før de har handlet, altså?

-Det er dessverre fler enn man skulle tro, og det gjelder overhode ikke bare førstegangskjøperne. Jeg har blitt overrasket mer enn en gang over spørsmål som blir stilt i ettertid – når problemene tårner seg opp.

-Hva er viktigst å tenke på når man skal kjøpe bolig første gang?

-Faktisk er det like viktig hver eneste gang man skal kjøpe bolig, men det er kanskje litt ekstra å tenke på første gang man skal gjøre det, fordi man totalt mangler erfaring. Og det er mye å tenke på: Det alle første, og kanskje det viktigste på mange måter, er hvilket budsjett du har. Man skulle ikke tro det, men alt for mange går inn i en slik prosess uten å ha helt klart for seg hvilket budsjett de har for kjøpet. Derfor er det viktig å skaffe seg et finansieringsbevis på forhånd, slik at man vet hvilke rammer man må holde seg innenfor. Ellers kan man lett bli revet med i en hektisk budrunde, advarer Pihl.

-Så du er en skikkelig gledesdreper du altså: Ikke lov til å la seg henføre av drømmeboligen?

-Hehe, joda, det er klart at man skal drømme! Men når man har vært i boligmarkedet en stund, finner man ut at det neppe finnes noen drømmebolig. Det finnes en masse, masse boliger. Og så får man da finne ut hvilken bolig man selv kunne ønske seg å bo i. Skulle du likevel ikke vinne budrunden, får det være en trøst at det finnes mange andre, smiler han.

Finansiering

Så var det dette med finansieringen, da. Dette er et kapittel som kan stå som et lite mareritt for mange, spesielt siden de aller fleste banker krever at du har minst 15% egenkapital. Mange må ty til foreldre eller andre løsninger for å skrape sammen dette, og det er ikke få som sliter med å få det til. Ikke gi opp, er Pihl’s råd:

-For det første er det viktig at du snakker med lokalbanken din. Mange tror kanskje at de ikke kan gjøre det, om de er i ferd med å kjøpe noe i en større by, men slik er det ikke. Faktisk er det mange lokale banker som mer enn gjerne gir lån til de som for eksempel er vokst opp i distriktet, men som i kortere eller lengre tidspunkt ønsker å bo i en større by. Så det er viktig å forhøre seg litt, understreker han. I tillegg er det også viktig at man tar en liten prat med banken før man gir opp, selv om det kan skrante litt på egenkapitalsiden. Kanskje finnes det løsninger du ikke har tenkt på, og som banken kan hjelpe deg med. Selv om det er knappe marginer når det gjelder egenkapitalen, skader det ikke å ta en prat, oppfordrer han. I tillegg synes han at det er en god idé å se på oversikter over boligpriser, slik at man har en litt større bevissthet på hva kostnadsnivået er i de forskjellige distriktene. Det kan være mye å spare på å velge et litt annet boligområde enn det du kanskje først hadde tenkt deg.

Visning

-Dette er et område som er mye misforstått, og som man i grunnen bør trene litt på å delta i, slår Pihl videre fast. Med det mener han at det trengs betydelig forberedelse til å gå på visning, i tillegg til at man bør gå på ganske mange, slik at man vet bedre hva man skal se etter, og får et klarere bilde av hva som tilbys:

-Les det som står etter bildene, anbefaler han. Altså alt dette litt kjedelige, tekniske. For det er nemlig DER man finner informasjonen som kan komme til å koste deg en masse penger. Både tilstandsrapporten, egenerklæringen fra selger og ikke minst hva eiendomsmegleren har å si, er viktig. Det er nemlig ikke slik som mange tror, at eiendomsmegleren bare skal tjene selgeren. Og lær deg sjargongen: Leilighet med «potensiale», betyr som regel at du må regne med å pusse opp ganske kraftig, smiler han.

I tillegg er det viktig å bruke både øyne og nese når man er på visning, for å avsløre eventuelle problemer. En flekk i skapet under vasken KAN være en bagatell som kan endres ved å skifte en pakning, men det kan også være et tegn på at det kreves betydelige reparasjoner i leiligheten.

Budet

-Så til innspurten: Budrunden: Husk at når du har lagt inn et bud, så er dette bindende. Derfor kan du ikke legge inn bud på flere eiendommer samtidig, for eksempel. Og når det begynner å dra seg litt til i innspurten, og du kanskje ikke har mer enn 30 minutter på å svare på andre bud, er det viktig at dere to som kanskje skal dele på denne eiendommen, snakker med hverandre hele tiden. For dette er en stor investering som vil følge dere lenge. Når dere så skal flytte inn, er det også viktig å ha en samboerkontrakt, hvor det meste er avklart. Skulle det bli problemer seinere, er det veldig bra å ha klart for seg hva som var utgangspunktet, sier han til slutt.