Når du har andre ting å gjøre enn å male

Av Jørn Wad

Det er mye visdom å hente i gamle munnhell. Et av dem sier: Du må vente på fønvinden før du overhode tenker på å svinge malerpenselen. Men når fønvinden uteblir, ja sågar erstattes av regn, regn og mere regn, er det viktig å tenke annerledes. Om du ikke bare har noe annet å gjøre enn å male, da.

-Moelven har de produktene du trenger for å ferdigstille drømmeprosjektet ditt i sommer. Fabrikkmalt kledning er tingen, mener kategorisjef byggtre hos Moelven, Halvard Nørbech:

Malt kledning

-Heftig kledning er en kledning i særklasse, laget av førsteklasses råvare. Kledningen skiller seg fra annen kledning på grunn av sin Heftige forside. Denne gir en jevnere overflate med mindre fiberreising, som igjen gir bedre vedheft for beis og maling. Vi samarbeider med Jotun, og benytter deres beste produkter. Både grunning og mellomstrøk påføres i fabrikk. Som toppstrøk anbefaler vi at du bruker samme produkt som mellomstrøket: Jotun Drygolin Ultimat hvis det er malt mellomstrøk, og Trebitt hvis det er beis mellomstrøk, forteller han.

Samarbeid

Jotun har i mange år samarbeidet med Moelven om behandlet kledning, Det at to store aktører med samme interesse for beskyttelse har gått sammen, har bidratt til at man er kommet et godt stykke på vei med denne type produkter. Fordeler for kunden er at han ikke trenger å overflatebehandle med det første, og kan konsentrere seg om andre ting.

-Markedets krav blir stadig strengere i forhold til finish, og vi ser at klimaet går mot mildere vintre og våtere somre, og det krever at vi får et produkt som står seg godt året rundt. Det er derfor vi har utviklet Heftig kledning, forklarer han videre.

Her tilbys det beste fra to aktører: Treverk som er spesialbehandlet for at grunning og maling skal feste spesielt godt, og den beste malingen på markedet.

-Vi tilbyr kledning malt/beiset i fire standard malingsfarger, eller i akkurat den fargen du ønsker som bestillingsvare, frister han.

Fabrikkmalt kledning

Fabrikkmalt kledning fra Moelven er behandlet med Jotun Industri Visir og påført et strøk Jotun Industri Drygolin Ultimat – som er en akrylbasert, vanntynnet maling med moderne vannavvisende teknologi. Dette gir den ultimate trebeskyttelsen mot det tøffe og varierte norske været. Det skal mer til før malingen vil flasse. Moelven legger vekt på at kvaliteten på råstoffet skal være høy og at det er god produksjonskontroll, blant annet med tanke på tørking.

-Det er en stor fordel at kledningen kan monteres akkurat når det måtte passe, uavhengig av vær og vind. Og ikke minst at utbyggeren slipper å stresse med å få lagt på grunning og maling, legger han til.

 

Kan monteres i all slags vær

Heftig kledning kommer altså fabrikkmalt, og du får kjøpt akkurat den fargen du ønsker. Malingen blir påført på ferskt trevirke innen det blir utsatt for sol, vær og vind, og kan monteres når som helst og i hvilket som helst vær. Bygget er beskyttet med en gang kledningen er satt opp. Malingen er påført på tre sider, under optimale og kontrollerte forhold. Not og fjær blir malt, så man unngår krympestriper og omleggsråte.

-Det unike er at vi har forsøkt å finne en helt ny overflate på kledningen. En slettere, en mer homogen overflate. En overflate som er mye lettere å svinge penselen på, når du skal beise eller male etterpå, og det gir et bedre sluttresultat forklarer han.

Heftig kledning med mellomstrøk fra fabrikk må påføres toppstrøk snarest mulig etter montering for å oppnå lengst mulig levetid, eller senest innen 2 år. Senere vedlikehold/maling må følge malingsleverandørens anvisninger. Endeved og kutteflater må behandles umiddelbart.

Trend

Trenden går mot stadig høyere foredlingsgrad av produktene i byggevarehandelen. Grunnet kledning er etterhvert blitt et etablert produkt, og salget har vært jevnt stigende de siste årene. Nå stiger også salget av kledning som i tillegg er fabrikkmalt/beiset med et eller flere strøk.

-Vi ser at salget dreier mer og mer mot behandlet kledning, som minimum er grunnet på fabrikk. Folk vil ha det enklest mulig, og nå er det ikke lenger stort å tjene på å male selv understreker Nørbech.

I tillegg til at fabrikkbehandlet kledning både er tids- og kostnadseffektiv, har også selve kledningen flere fortrinn:

-Overflatebehandlingen er utført under optimale forhold i fabrikk, og treverket er dermed ikke lyspåvirket eller skadet, sier han. Kategorisjefen mener fabrikkbehandling av kledningen gir det beste underlaget for videre behandling, for da har kledningen fått det beste utgangspunktet for lang levetid og videre vedlikehold.

 

Heftig kledning

Heftig kledning fra Moelven er en unik kledning som har en tilpasset råvarekvalitet med riktig tørking. Den er rillet, noe som gir bedre vedheft for beis og maling. På den nye kledningsforsiden er all kvist også rubbet. Du kan velge mellom råstoff i gran eller furu. Heftig kledning fra Moelven får du ubehandlet, grunnet med pigmentert VISIR, eller malt, det vil si industrielt behandlet med Visir grunning og Drygolin Ultimat mellomstrøk. Du kan også få produktet grunnet og beiset med Trebitt.

-Trekledning er den foretrukne fasadekledningen i Norge, og vi jobber hardt for at det fortsatt skal være sånn, avslutter han.

Fakta

Overflatebehandlet kledning

Behandlet under optimale forhold i fabrikk.

Kan monteres uavhengig av vær og vind.

Er beskyttet og kan stå montert en periode før ytterligere behandling.

Alle Moelvens kledninger kan leveres enten grunnet, beiset eller malt.

Maling gir en dekkende overflate, mens beis gir en transparent overflate med synlig trestruktur.

Heftig kledning har en mer homogen overflate, mindre fiberreisning, bedre vedheft og letter å påføre toppstrøket.

Moelvens overflatebehandlede kledninger leveres med Jotun Industri Visir grunning, som er tilført  mer pigment for bedre beskyttelse mot UV-stråling. Mellomstrøket er med Jotun Industri Drygolin Ultimat eller Trebitt beis.

Toppstrøket: Moelven anbefaler at du bruker samme produkt som mellomstrøket. Altså Drygolin Ultimat hvis det er malt mellomstrøk, og Trebitt hvis det er beis mellomstrøk.

Moelvens produkter får du kjøpt hos de fleste byggevarekjeder over hele landet.