Av Jørn Wad
Otto Robsahm – bedre kjent som Sinnasnekkern fra TVNorge, har sett det meste. Og kanskje det aller viktigste rådet han kan gi til deg som skal pusse opp, er at du må forsøke å unngå konfliktene. For dem kan det bli mange av, om du ikke passer på. Han deler erfaringen sin med deg her:
-Det aller viktigste er at man må planlegge skikkelig. Dette gjelder veldig mange ting, ikke bare selve fremdriften, finansieringen og hvordan du har tenkt at resultatet skal bli etter at du har pusset opp. Det er svært mange ting å passe på, og Otto har sett mange eksempler på hva som kan bli resultatet om du slurver med planleggingen. Etterhvert som prosessen stiger fram, kan det hende at du går på en hel rekke vanskeligheter som du ikke trodde var mulig. Og alt fordi du ikke tok deg tid – eller hadde kompetanse nok til å tenke gjennom det du skal gjøre. Så enten du kjenner på at du har kunnskap nok til å gjennomføre jobben, eller du lurer på om det kan være lurt å søke litt råd, er det altså viktig at du i alle fall tar deg tid til å tenke gjennom dette skikkelig. Så la oss altså starte med akkurat det:
Planleggingen
-Hvorfor er det viktig å planlegge godt når man skal pusse opp?
-Uten en plan vil man raskt komme i unødvendig konflikter både i hjemmet og med seg selv. De fleste som pusser opp på hobby basis blir overstresset når ting ikke går som man ønsker. Ved å ha en plan på forhånd vil man kunne styre tidsplanen, mengden arbeid til riktig tid og ikke minst budsjettet. Planen må gjøres så detaljert som mulig. Hør gjerne med byggekyndig bekjente.
Dette er altså ganske mange forskjellige sider ved oppussingen som blir viktige: For å unngå stress, må du sørge for å legge inn nok tid, slik at du legger opp til passelige mengder med arbeide. Om du ikke gjør det, blir du i følge Otto sjøl, veldig fort stressa, og kan risikere å gjøre dumme ting. Og så var det dette med detaljene, da. «The devil lives in the details» er det noe som heter, og Otto er helt enig.
Lag en detaljert huskeliste!
-Hva er det viktig å huske på? Materialer og verktøy, for eksempel?
Nå blir Otto skikkelig på hugget:
-Om man svikter her, risikerer man en masse unødige konflikter, mener han. Resultatet kan bli at hele prosjektet går skeis, fordi man ikke har tenkt på detaljene.
-Verktøy? Det kan jeg da låne av naboen eller av en venn, tenker du kanskje. Otto formelig fnyser ved tanken:
-Langt i fra! Det er enormt viktig å sette av penger til å ha eget verktøy. Oppussere låner ofte verktøy fra bekjente og familie som igjen skaper konflikter når/om tiden for prosjektet blir overskredet. Verktøy blir også brukt mye, som igjen skaper unødvendig aggresjon når man leverer tilbake.
Ingen tvil om at det er mye å hente på å eie verktøyet selv altså. Og de helt store kostnadene dreier det seg da heller ikke om – når man ser prosjektet under ett. Det som derimot koster en god del, avhengig av prosjektets størrelse såklart, er materialene:
Materialer
Her er Otto krystallklar:
-Materialer er en stor del av alle prosjekter. Derfor er det veldig viktig å ha alt som skal til i hus FØR man setter i gang. Igjen råder Otto oss til å planlegge såpass detaljert at overraskelsene kan holdes på et minimum. For det er nemlig når man ikke sørger for å planlegge skikkelig at prosjektet ditt virkelig kan komme opp i trøbbel. Hva om pengene tar slutt før prosjektet er ferdig, og du ikke kan fullføre fordi du mangler materialer?
-Hvorfor ikke rive alt, og ta det derfra?
-Å rive ned uten en plan, materialer eller kunnskapen, skaper ofte prosjekter som ikke blir ferdigstilt. Ikke ferdigstilte prosjekter har Otto mer enn en gang sett at har skapt kaos for familien, og at samlivet derfor blir satt på unødvendig prøve.
Ha det gøy!
-Kan du si noe om hva som er viktigst når du tenker på å pusse opp?
-Det er viktig å ha glede når man skal i gang med et prosjekt. Mange glemmer hvorfor man pusser opp når ting blir vanskelig. Minn deg selv på hvordan prosjektet skal være som et ferdig resultat.
De fleste pusser opp for å få en bedre hverdag, noe som bør holdes høyt som motivasjon. Hver skrue man skrur til, hvert strøk man maler er ett steg i retning av å nå målet, sier han.
For dersom man har syndet i forhold til noen av de punktene vi har vært innom i denne artikkelen, finnes det tallrike eksempler på at ikke bare forsvinner gleden ved hele prosjektet, men familier har faktisk endt på randen av et brudd som følge av det. Rett og slett fordi belastningen ved prosjektet blir en daglig påminnelse om at man ganske enkelt ikke lykkes.
Pengene – hvor mange bommer der?
-Ja, erfaringsmessig blir oppussingsbudsjettene på de aller fleste prosjekter overskredet. Dette gjelder profesjonelle såvel som hobby oppussere. Grunnen til dette er at det er vanskelig å forutse alle mulige scenarier i prosjekter. Man glemmer ofte at selv de minste elementer man trenger spiser av budsjettet, slik som skruer, dykkert, lim, støvmasker, og slike ting, forklarer han.
En trøst kan det kanskje være at dette også hender med proffene, men det blir likevel ganske så slitsomt om man mangler tusenvis av kroner fordi man ikke har tenkt på det Otto kaller «de små tingene». Og her er det nok svært så viktig å gå gjennom prosjektet en ekstra gang, slik at man så langt det lar seg gjøre har oversikten over alle detaljer. Men skulle du gå på noen overraskelser, er det kanskje litt trøst i at til og med proffene gjør feil på dette feltet?
Unngå kaos
-Helt til slutt: Hvordan unngår man kaos i prosessen?
-Det er viktig å holde fokus, og være ærlig med hva du har kompetanse til å utføre. Sett bort deler av prosjektet til kyndige håndverkere der det kreves, hold familien oppdatert om tidsbruk og økonomien, hold positiviteten oppe med å se for deg hvordan resultatet skal ende opp, er Otto sitt siste råd. Så nå er det bare å sette i gang med planleggingen. Og husk: De aller billigste feilene du gjør, er dem du oppdager på planleggingsstadiet, og kan rette opp allerede der.