Så muligheten til å skape mitt helt eget, lille prosjekt

Tekst: Birgitte Henriksen  Alle foto: Lene Orvik

For Lene Orvik ble interessen for interiør og oppussing vekket for alvor da hun flyttet til Oslo for syv år siden. I sin nye leilighet har hun hatt fritt spillerom til å velge noen helt spesielle løsninger.

Rett før sommeren i fjor kjøpte Lene Orvik sin nye leilighet på Frogner i Oslo. Gjennom høsten har publikum kunnet følge oppussingsprosjektet gjennom bloggen hennes, og i løpet av få måneder har den klassiske bygårdsleiligheten forandret karakter totalt.

Ifølge Orvik var leiligheten i fin stand fra før, selv om den ikke var nyoppusset.

– Men da jeg så denne kjente jeg at det var akkurat den jeg ville ha. Leiligheten hadde alt jeg så etter, både i forhold til størrelse, lys og romfølelse. Og den hadde balkong. Jeg så muligheter for å endre litt på planløsningen, slik at jeg kunne skape mitt helt eget lille prosjekt, på min måte, forteller Orvik som umiddelbart falt for atmosfæren og beliggenheten.

– Jeg kjente på hele meg at dette var helt riktig kjøp for meg.

Dette er den tredje leiligheten hun har pusset opp siden hun flyttet til Oslo i 2011.

– Jeg elsker jo dette, det er dette jeg virkelig brenner for og dette jeg har ambisjoner om å gjøre mer av fremover; å skape en livsstil og et visuelt uttrykk som jeg har tro på, forteller Orvik som blogger om både mote, reiser, mat og hverdagsliv i tillegg til interiør.

Utålmodig

Selve oppussingen tok ikke veldig lang tid, og leiligheten sto innflyttingsklar i løpet av 6-8 uker.

– Jeg er litt utålmodig og liker at ting går fort. Å finne håndverkere som er effektive og løsningsorienterte, er viktig for meg.

Alle detaljene var imidlertid ikke på plass før for noen få uker siden.

– Men det er deilig å få bo seg litt inn og føle på ting før man bestemmer seg helt, sier hun.

Så selv om leiligheten egentlig var «ferdig», betyr det ikke at hun ikke er åpen for å gjøre nye endringer.

– I forrige uke fikk jeg plutselig et innfall om å male veggen i stua. Så her skjer det stadig ting. Blir man egentlig noensinne «helt ferdig» med å pusse opp?, spør hun.

Edgy og annerledes

Orvik ønsket å skape noe som var hundre prosent henne, og forteller at hun lenge har visst akkurat hvordan hun ville ha det.

– Jeg ser alt for meg visuelt og dermed var det ingen tvil om at det var denne leiligheten jeg ville ha da jeg først så den. Jeg så den rett og slett for meg ferdig da jeg var på visning. Da var det bare å håpe på at den ble min – noe den ble – og sette i gang.

Selv om dette er den tredje leiligheten hennes, er det første gang hun pusser opp helt alene. Dermed behøvde hun ikke å ta hensyn til andres smak eller ønsker, og sto fritt til å ta de valgene hun selv ville.

– Tanken var at leiligheten skulle bli lys og luftig, samtidig som den skulle være både «edgy», annerledes og ha «det lille ekstra». Å kombinere den sjarmerende Frogner-stilen med det moderne synes jeg er det som gjør den unik.

Gjennomgående for leiligheten er en forholdsvis stram stil med hvitt og svart, mens det lyse tregulvet bidrar til å myke opp inntrykket. I hjørnet av stua har hun satt inn en kakkelovn som også bryter med det minimalistiske preget.

– Den passer fint til stukkaturen og rosettene som var her fra før. Ovnen er et smykke i rommet som jeg aldri blir lei av å se på. Og så gir den utrolig god varme.

Hun forteller at grunnen til at hun har valg sort og hvitt fremfor farger er at hun hele tiden endrer på ting.

– Jeg liker å prøve nye ting og gjøre det annerledes. Det gjelder både mote og interiør. Jeg ville skape en leilighet som hadde en ganske «basic» fargepalett, slik at jeg ikke går fort lei. Og jeg går aldri lei av kombinasjonen svart/ hvitt og tre. Om jeg skulle ønske å endre på noe, så er det enkelt å gjøre endringer når det er basen i leiligheten.

Glassvegg

Hun har også valgt å bruke mye marmor eller materialer med «marmor-look». Av praktiske grunner har hun valgt Silestone-overflater til kjøkkenet og keramiske fliser fra Italia til badet fremfor ekte marmor.

– Jeg må kunne bo her uten å føle at jeg hele tiden må passe på. Toalettet er av marmor og det samme er begge vaskene mine. Så her må jeg jo være litt mer forsiktig.

Det unike tregulvet er av gran. Plankene er 40 centimeter brede, og de lengste er ni meter lange.

– Gulvet gjør hele leiligheten spesiell. Det er utrolig fint, men krever mye stell og oppmerksomhet. Det er det verdt, for det gir en lunhet og et uttrykk som jeg elsker, sier hun.

Der hvor man normalt ville ha ventet å finne overskap på kjøkkenet, har hun valgt å henge opp et stort, sotet speil.

– Jeg ønsket å bryte opp med det jeg har gjort tidligere, så jeg droppet overskap og valgte speil i stedet. Det skaper en bedre romfølelse på kjøkkenet. Kjøkkenøya er selve smykket i rommet, og jeg valgte å utvide den til spiseplass i tillegg.

Et annet grep var å sette opp en glassvegg mellom kjøkkenet og stuen som «rammer inn» kjøkkenet. Veggen ble designet spesielt for leiligheten, med utgangspunkt i et inspirasjonsbilde hun fant på Pinterest.

– På den måten er rommene delt, samtidig som man beholder følelsen av at det er åpent. Det virker også større enn det er, forteller Orvik, som allikevel var redd for at hun hadde tatt feil valg.

– Men da glassveggen kom opp ble jeg overrasket over hvor store rommene hver for seg faktisk ble. Det er den beste avgjørelsen jeg har gjort for leiligheten.

Hotell-inspirert

Et annet originalt valg, var å kombinere bad og soverom.

– Det er jo en litt «rar» løsning, og veldig mange har rynket på nesa når jeg har fortalt om det. Men jeg synes det er superkult, og jeg elsker å prøve nye ting. Jeg ble inspirert av et hotell jeg bodde på i Bangkok og bestemte meg ganske raskt for å gjøre om det lille badet og de to små soverommene som var her fra før, til et stort bad og soverom i samme rom. Det er annerledes enn det som er standard, og det liker jeg.

Noe av grunnen til at mange har reagert, er at de tror toalettet også står inne på dette rommet.

– Men det er selvsagt i et eget rom ved siden av. Det får være grenser, smiler hun.

Både den italienske marmorvasken og dusjdøren er spesiallaget.

– Jeg ville lage en dusjdør som ikke var standard, men som gjør litt mer utav seg. Jeg synes den passer godt til resten av interiøret og de svarte detaljene, sier hun.

Også sengen er laget spesielt til leiligheten. Den har et enkelt design med trebunn- og gavl og Futon-madrass. Madrassen fikk hun tips om fra lesere av bloggen.

– Jeg har alltid hatt interesse for det lille ekstra og hatt lyst til å gjøre ting som kanskje ikke alle andre gjør. Ofte kan jeg se ting på Pinterest eller i andre sosiale medier som jeg tenker at jeg vil ha selv, men som jeg ikke finner i Norge. Jeg har allikevel bare bestemt meg for at jeg vil gå for det, og funnet løsninger deretter. Sengen synes jeg er noe helt for seg selv. Jeg valgte ut materialer i fargen jeg så for meg, og har fått den spesialbygget av en dyktig håndverker.

Sosialt

For Orvik er det kjøkkenet som er det viktigste rommet i leiligheten.

– Det har det alltid vært, og derfor er det viktig for meg å skape et rom hvor man lett kan være sosial, og faktisk snakke med gjestene sine mens man lager mat. Det er noe av det beste jeg vet. Uansett hvilken leilighet jeg har hatt, har kjøkkenet alltid vært det stedet folk har oppholdt seg i. Denne leiligheten er intet unntak. Så jeg skapte et supersosialt kjøkken med spisebord knyttet til kjøkkenøya og er veldig fornøyd med det.

Grønne planter er en viktig del av innredningen i hele leiligheten.

– Det gjør så mye og gir så mye glede. Nå er ikke jeg en person med grønne fingre, dessverre, så jeg har en del å lære på den fronten der. Men grønne, friske planter både på toalettet, på badet, i stua og på kjøkkenet er et stort must for meg.

Selv om leserne har fått mange smakebiter av oppussingsprosjektet, legger hun ikke skjul på at hun gjerne skulle ha delt mer:

– Når man først står i det er det ikke alltid like enkelt å få delt alt. Derfor har jeg bestemt meg for at ved et eventuelt nytt prosjekt skal de få følge prosessen tett på. Leserne er veldig engasjerte og flinke til å komme med tilbakemeldinger. Og de elsker interiør. De er mye av grunnen til at dette er noe jeg vil gjøre mer av fremover, avslutter hun.