Skap deg en hage som steller seg selv

av Jørn Wad

-Ved god planlegging kan man få til spennende hager. Den vedlikeholdsfrie hagen eksisterer kanskje ikke, men en kan komme veldig nært. Riktig planter på riktig sted og klare definerte soner i en hage er første steg på veien.

-Vi har tilsammen mer en 50 års erfaring i planlegging, utføring og vedlikehold av små og store prosjekter. Ved god planlegging skapes varierte hager som utvikler seg etterhvert som de blir eldre og vokser til, sier daglig leder i Hagespesialisten AS, Torgeir Koteng.

Belegningsstein – Brostein – Skifer

Steinlegging er blitt mer og mer vanlig i hager, på gårdsplasser, uteplasser og inngangspartier. Hagespesialisten kan i tillegg til ren montering, tilby kreative løsninger som vil gi et annerledes og mer eksklusivt inntrykk.

-Vi har lang erfaring med belegningsstein som materiale, og utarbeider sammen med deg både funksjonelle og estetiske løsninger du blir fornøyd med, slår han fast. Brostein blir lagt etter gamle tradisjoner, og vi legger også brostein i betong for å hindre gress i fugene og for å lette vedlikeholdet.

-Når vi legger brukt brostein kan de godt være 50-100 år gamle og like fine, eller finere enn da de var nye, smiler han.

Trapper – Murer

Det å lage solide murer og trapper som er gode å gå i, krever god innsikt i materialenes egenskaper og hvordan vinter og tele skal håndteres.

-Gjennom årene har vi bygget mange titalls trapper og alle har sitt særpreg og utfordringer. Det å komme tilbake etter mange år og se at trappene er i daglig bruk og tåler tidens tann, er berikende og tilfredsstillende, sier han fornøyd.

Ingen hage er likevel komplett uten planter, enten i krukker og kar, eller store frodige bed. Stramme formklipte hekker, store flotte trær, nyttevekster som jordbær, bringebær, krydder og all verdens fine trær, busker, hekker, roser, stauder, sommerblomster.

-Vi har kunnskap om alt fra jordsmonn, næring, microliv, hvilken plante passer hvor, og hvordan det ser ut om 5 år…om 10 år, forteller han.

Kombinasjonene mellom tidløs og slitesterk betong og levende vegetasjon er spennende og krever god kunnskap om begge deler. Hagespesialisten kan hjelpe til med alt fra design til støping og beplantning.

I min hage…

En aktivitetshage inviterer til lek og aktiviteter, med mye plen. Mye bør planlegges, gode sikre lekearealer, fotballmål, trampoline, lekehus, huske, basket, sykkel.

Familiehagen er gjerne den hagen som skal kombinere trivsel, estetikk, gjerne være lett å vedlikeholde og ikke minst ha områder for lek og aktivitet for alle aldre – og gjerne på et litt for lite areal. Her er det derfor viktig å få til gode løsninger på så vel en flat tomt som en fjelltomt, eller om man ligger mot sjøen. Naturhagen har vel blitt en betegnelse på områder som man ikke har hatt tid til eller sett muligheten i.

-Vi kan hjelpe til med å lage grensene mellom den opparbeidede hagen og naturhagen så riktig som mulig, med dynamiske linjer, myke overganger til naturen og stort mangfold i planter, understreker han.

Basseng og Vannanlegg

Vann i hagen setter mange pris på. Det kan være enkle fontener, små dammer med fisk, bekker og fosser eller svømmebasseng med motstrømsanlegg for god trening, eller et godt og varmt boblebad som er til glede for både store og små. Hagespesialisten kan bidra i hele prosessen fra design, søknader, konstruksjoner, drift og vedlikehold.

-Det vil alltid være rom for vann i hagen enten du har stor eller liten hage. Ønsker du en koidam, en liten foss, en fontene, et lite dekorativt fuglebad eller et biologisk basseng i harmonisk samspill med naturen, så kan vi hjelpe med det, frister han og legger til:

-Det er muligheten til å få naturen så tett innpå oss, samt ønsket om å finne harmonien som naturen gir oss, som gir inspirasjon til å integrere vann og vegetasjon. Lyden, fiskene og vegetasjonen gir en egen ro, avslutter en oppglødd Torgeir Koteng.

 

Fakta

Hagespesialisten – Anleggsgartnermester

Ønsker å tilby Den komplette leveranse av alt som tilhører hage og uterom.

Har som målsetting å kunne løse alle oppdrag. For å sikre den gode kvaliteten som Hagespesialisten legger vekt på, er man avhengig av gode samarbeidspartnere.

Adresse: Hagespesialisten AS, Morgensolbakken 13, 1458 Fjellstrand

Telefon: 909 19 370

Web: www.hagespesialisten.no

E-post: torgeir@hagespesialisten.no