Slik skaffer du deg et skikkelig klimaanlegg

Av Thor Lynneberg

Luftkvalitet og riktig temperatur er avgjørende for trivsel og livskvalitet. Air conditioning med fornybar frikjøling er en ideell investering for deg som bygger eget hus med varmapumpe basert på bergvarme.

– Air conditioning med frikjøling sørger for at du automatisk har et godt inneklima, året rundt. Normalt kan det være vanskelig å få det kjølig nok inne, dersom det er varmt om sommeren. I våre klimaanlegg er det kaldt vann som sørger for kjølig luft, ikke ventilasjonen. Løsningen er derfor den beste du kan skaffe deg, om du vil ha de mulighetene til å regulere inneklima i ditt hus hele året. Slike klimaanlegg er særlig egnet for deg som skal bygge villa, eller i nye leilighetskomplekser. I vårt naboland Finland er dette en normal løsning når folk bygger hus, forteller salgsleder Fredrik Roos i Chiller Norge.

Billig investering, høy kvalitet

De fleste har feriert på hotell i Syden, som har luftkondisjonering på rommene. På Bygdøy og andre steder i Oslo har de bygget eksklusive leiligheter og hus med innovative, tekniske løsninger. I slike boliger er air conditioning nesten obligatorisk. Selvfølgelig skal det være kjølig om natten i soverommet. Det skal være komfortabelt inneklima når du inviterer til store selskaper. Babyen skal sove godt på rommet sitt, til tross for at det er varmt utendørs.

– Når du trener på sykkelmaskinen hjemme er det deilig med et system som automatisk sørger for at temperaturen i rommet er riktig. Luftkondisjonering er eksklusivt ja, men det er ikke dyrt å få installert hjemme, mener Roos.

Bygger du eget hus utgjør det ingen stor investering, i det store bildet. Et skikkelig klimaanlegg får du for 40.000,- til 50.000,- av en total investering når du bygger hus.

Air conditioning med bergvarme sørger for at du automatisk har et godt inneklima, året rundt. Slike klimaanlegg er særlig egnet for deg som skal bygge villa, eller i nye leilighetskomplekser.
-Fredrik Roos, Chiller Norge

Produktkvalitet er viktig


Så hvordan går du frem for å sikre deg best mulig innemiljø i det nye huset ditt? Roos foreslår at du enkelt og greit forteller entreprenøren din at du ønsker et bergvarmeanlegg med air conditioning og frikjøling.

– Da sørger de for at du får et klimaanlegg som pumper vann ned i grunnen, og henter energi derfra. Men husk at kvaliteten på klimaanleggene er viktig. Billigproduserte produkter kan gi støyproblem og du kan føle trekk i huset. Med billigprodukter er det også mer jobb ved installasjon, og økt risiko for lekkasjer og andre problemer i fremtiden, sier Roos.

– Velger du produkter som produseres i Norden får du høy kvalitet. Produktene dimensjoneres etter nordiske forhold og luftkondisjoneringen er trekk- og støyfri. Anlegg fra oss hos Chiller er alltid individuelt prosjektert for hvert rom. Det gjør at vi er din og din entreprenørs leverandør, rådgiver og prosjektstøtte.

Slik fungerer det

Klimaanlegg kontrollerer den termiske komforten som du opplever innendørs. Termisk komfort eller temperatur på luften innendørs trenger ikke å ha noe med ventilasjonen i boligen å gjøre. Med en vegg, tak eller gulvmontert viftekonvektor (fancoil) kan du varme opp eller kjøle ned temperaturen i leiligheten fra en og samme modul. Ja du trenger faktisk ikke radiatorer eller gulvvarme hvis du har gode nok vinduer.

 

Hvorfor er det ikke vanlig?

– Mange frykter for støy fra fancoils. Fancoils fra Chiller er utstyrt med et avansert kontrollsystem og er laget for skandinaviske forhold, av skandinaver. Kammeret er godt isolert, og på innsiden finnes en vifte som bruker EC-teknologi hvilket gjør det mulig for en støyfri drift. Med Chillers utvalgsprogram regner vi blant annet på lyden som genereres av fancoilen slik at riktig produkt velges til riktig rom, forklarer Roos.


Minimale servicebehov

Med viftekonvektorene følger det med et brukervennlig romkontroller. Displayet viser blant annet romtemperatur og ønsket romtemperatur. Det er mulig å se energiforbruk, vanntemperatur og servicebehov. Beboeren kan enkelt støvsuge eller skylle filtret i viftekonvektoren. Viftekonvektoren trenger minimalt av vedlikeholdsarbeid.

– Det enkleste er å lage en helling på dreneringsrøret direkte til nærmeste avløp. Det sikrer at eventuelt kondenseringsvann føres ut fra rommet.