Start våren inne!

av Jørn Wad

-Selv om det fortsatt er masse snø ute, og vinterstormen uler rundt hjørnet, er det nå du skal tenke på sommerens nytteplanter. Tomater kan du for eksempel så på Valentines Day! I alle fall på denne tiden av året, om du ønsker deg det beste resultatet.

Gartnerne Veronika N. Steinsholt og Glenn Morten Martiniussen i Nordic Garden AS er fulle av sprudlende vårtips midt i vinter-Norge. For det er nemlig NÅ det er på tide å så de første frøene, kan de fortelle. For at resultatet skal bli det beste, gjelder det å «tyvstarte» litt på våren, og deretter er det bare å følge på.

Tomater sår du på Valentines Day

-Men MÅ man virkelig så akkurat på Valentines day – den 14. februar, altså?

-Haha, neida, ikke akkurat på dagen såklart, ler Veronika. Men hun føler at tiden går så kjapt nå fram mot de milde vårbrisene, at hun har laget seg en liten «knagg» for å huske når det er på tide å så tomatplantene. Og som med alt annet arbeide, gjelder det å planlegge litt, forklarer de to erfarne gartnerne:

-Legg turen innom ditt nærmeste hagesenter, for der får du nemlig både kvalitetsfrø, og ikke minst adgang til en rekke sorter som du ikke får ferdig i butikken. Da er det tid for å drømme seg litt bort rett og slett – og kanskje komme på å eksperimentere litt med vekster du ikke har tenkt på før, eller oppdage nye ting. Bruk litt tid i butikken, drøm deg bort og la deg inspirere, er gartnernes råd.

Tid for å så

-Og med frøene vel i hus, er det på tide å starte arbeidet?

-Jepp, for det er jo det som er så gøy, sier de entusiastisk.

-Det lønner seg å begynne tidlig på året med frøsorter med lang utviklingstid, sier Veronika. Tomater, chili, paprika og en mengde sommerblomster er eksempler på sorter som trenger en tidlig start.

Slik kan du gå frem forklarer hun:

  1. Fyll såjord i minidrivhus eller potter. Såjord er en sandholdig jord med lavt næringsinnhold som passer godt til frøene. Frøene har den næringen de trenger for å spire.
  2. Så lager du et lite hull med fingeren i jorden og legger frøet nedi. Dekk deretter over frøet med jord, og vann lett.
  3. Hver frøsort er unikt og de har ulik spiretid og behov for å trives. På våre frøpakker finner du tydelige symboler og enkle forklaringer. Les nøye på frøpakken og merk frøene med skilt slik at du vet hva som vokser opp.
  4. Sår du i minidrivhus, setter du på lokket og plasserer det på et lyst sted, f.eks i vinduskarmen. Sår du i andre potter, så dekk gjerne over med en plastfilm og lag små hull i den. Plasten fjernes etter spiring. Man dekker over frø man har sådd for å holde på fuktigheten og sikre jevn temperatur.
  5. Nok lys er viktig for spirene for at de skal vokse sakte. Sakte vekst gir frodige planter. En vinduskarm vendt mot øst, sør eller vest er ideelt.
  6. Når frøene spirer, plantes småplantene om i større potter og mer næringsrik jord.
  7. Når risikoen for nattefrost er over, plasserer du pottene ut slik at de gradvis tilpasser seg
    utetemperaturen før de plantes.
  8. Tilfør næring regelmessig i hele sesongen for kraftig, sunn og god vekst.

-Dette høres jo enkelt ut! Kanskje flere burde prøve seg litt?

-Ja, man trenger overhode ikke ha «grønne fingre» for å lykkes. Folk blir ofte overrasket over hvor enkelt det er å få det til, og koser seg skikkelig med den nye hobbyen sin. Vi tror at det ville være massevis av folk som kunne trives med å være «hobbygartnere», om de bare hadde gjort noen enkle forsøk, og funnet ut hvor trivelig det er.

Å så frø og følge prosessen fra spire til resultatet er i tillegg en super aktivitet å ta med barna på. Det er populært for barna å høste egenproduserte grønnsaker. Mer kortreist og smakfullt enn dette blir det ikke, sier de to.

Fakta

Nordic Garden AS produserer eller importerer kjente varemerker som Weibulls, Hammenhög, Simontorp, Green Viking, Algomin, Substral, Roundup med fler.

Adresse administrasjon: Borgeskogen 4, 3160 Stokke

Utlevering av varer /Lager og Produksjon: Lågendalsveien 2648, 3277 Steinsholt

Telefonnummer administrasjon og Kundeservice: 33 38 18 10

Web: www.nordicgarden.no

E-post: firmapost@nordicgarden.no