Stol på deg selv – og dine egne verdier!

av Jørn Wad

-Selv om interiørtrender langt fra endrer seg 4 ganger i året, slik som i moteindustrien, foregår det utvilsomt en parallell utvikling. Vi ser nå stadig mer bruk av farger, og mer allsidige – og personlige interiørløsninger. Det handler om opplevelser med design, og ikke minst hva du føler deg hjemme i.

Linda Steen er interiørarkitekt og CEO av Scenario Interiørarkitekter (også kjent fra TV serien Superoppusserne på TV3). I sitt arbeide har hun alltid vært opptatt av å sette seg inn i kundenes behov og preferanser, for å kunne skape et hjem som stemmer over ens med oppdragsgivers personlighet og måte å leve på. Og slik sett hilser hun trendendringene velkommen, både hva farger angår og en større tendens til å nettopp gå for mer personlige valg.

Det du liker

-Som interiørarkitekt vil jeg jo alltid helle til den oppfatning at det aller beste alternativet for å skape et spennende og personlig hjem vil være gjennom et godt samarbeide med en interiørarkitekt. Vi både lytter og veileder, og kan tilføre vår faglige kompetanse til ønsker og drømmer hos oppdragsgiveren. Men så er det jo slik at ikke alle har mulighet til å engasjere en interiørarkitekt, og da blir det gjerne til at man studerer fra interiør-blogger, -magasiner og søker på internett for å gjøre seg kjent med hva som rører seg i markedet når man skal skape sitt nye hjem.

-Er det mange som gjør dette?

-Svært mange, og de er alle veldig opptatt av hvordan hjemmet skal se ut. Her i Norge tilbringer vi veldig mye tid i hjemmene og hyttene våre, og det er derfor viktig at interiøret er godt planlagt – både praktisk og visuelt. Mange forsøker å sette seg grundig inn i hva bloggere, blader og nettsteder er opptatt av. Men samtidig mener jo jeg at man ikke skal stirre seg helt blind på alt som presenteres. Det er viktig å kjenne godt etter hva man liker selv, og faktisk stole på de preferansene man har.

Teknisk utvikling

-Hva med dem som ønsker å følge tett den tekniske utviklingen, med Internet of Things (IoT) og det aller siste innenfor dette?

-Her opplever jeg at det er to retninger; de som er veldig skeptiske og ønsker mest mulig manuelle løsninger, og de som ikke kan få nok av tekniske ”dubbeditter” – noen fordi dette interesserer dem og andre for show-off. Det som er helt klart er at styringssystemer for lys, lyd, varme og låser, og som blant annet kan opereres fra ulike apper, kan gjøre hverdagen vår betydelig enklere. Et råd til ”mannen i huset” er dog å velge et system som hele familien kan betjene.

Akkurat nå er vi jo inne i en veldig spennende utvikling, det kommer stadig nye produkter på markedet som vi ikke har kunnet få tak i tidligere – eller det har vært veldig kostbart. Dette vil prege hjemmene våre fremover – i den grad vi ønsker og tillater det, understreker Steen.

Flere valg

-Mens vi i flere år har sett mest til et litt begrenset fargevalg i hvitt, beige og grått, ser vi nå en langt større bredde rent trendmessig, og dette liker jeg veldig godt. Det samme gjelder formspråk og materialbruk, og gleden over kvalitet og godt håndverk er endelig tilbake for fullt. Kvalitet og håndverk bygger på bærekraft og innovasjon, og gode atmosfærer skapes nettopp med elementer som formidler følelser og emosjonell verdi.

På Oslo Designfair i januar ble de nyeste tendensene presentert som opplevelsessoner som hadde fått navnene; Androgyn, Fortolkninger, Floralsk og Klorofyll. Her ble det satt fokus på alt fra rolige monokrome løsninger, til håndverk og botanikk. Altså stor bredde og valgmuligheter.

-Jeg har i alle år ikke forstått periodene med enten BARE runde former, eller BARE kantete. Da er det rett og slett vanskelig å gjøre litt personlige valg fordi disse trendene i stor grad preger utvalget hos forhandlerne. Derfor hilser jeg et større mangfold velkommen, og håper dette også vil prege produsentene, slik at de tør utvikle individuelle produkter og fokusere på sin ”egen stemme”. Det betyr ikke bare at vi som jobber profesjonelt kan velge innenfor et større spekter, men at alle som interesserer seg for interiør og innredning vil ha flere valgmuligheter.

-Men det er likevel ikke slik at trender skifter flere ganger i året?

-Neida, langt i fra. Enkelte vil nok ønske å få det til å virke slik, men det er jo ikke tilfellet. Interiørtrender skifter langt langsommere og derfor sjeldnere enn for eksempel klesmoter. Men nettopp derfor er det jo veldig interessant for oss som jobber i faget, å se endringene mot større mangfold og mer individuelle retninger.

Flere vil ha det slik

-Men er du sikker på at folk vil følge denne trenden da?

-Vel, jeg vet at mange er lei av det nøytrale og ønsker mer varierte løsninger. En kunde sa til meg nylig: «Jeg vil ikke ha et hjem som ser ut som Jotun-fargekartet 2018». Med det mente hun jo nettopp at hun ønsket seg muligheter som går på siden av det trendmessige, eller kanskje nettopp en trend som gir mer plass for personlig smak og ikke minst initiativ.

Når det er sagt, har jo folk vært vant til å gå i samme retning som venner og naboer når det gjelder sine interiørvalg, så det skal jo bli veldig spennende å se hvordan de følger opp hvis valgmulighetene åpnes for dem, kommer hun plutselig i tanker om.

-Likevel blir folk slaver av trenden, bare at den er litt annerledes enn før?

-Nåja, slaver er man vel ikke akkurat, men mange tenker nok at både arkitektur og interiør bør være litt i samsvar med det som gjelder – og går rent trendmessig. Så om vi skal tro på tendensene, og at vi vil se en større bredde av muligheter for individuelle valg, tror jeg alle som er glade i interiør og arkitektur bør glede seg. For det betyr at vi trolig får et enda større fokus på faget vårt, samtidig som kundene ender opp med mye mer interessante, individuelle og spennende løsninger fremover, sier hun til slutt.