Ta vare på hytta denne vinteren

Forsikringsselskapet If anbefaler nordmenn å få seg en hyttevenn dersom de blir borte fra hytta hele vinteren.

Hyttevenn

If forteller i en pressemelding at de hvert år får inn mange meldinger om vann- og frostskader om vinteren fordi norske hytteeiere ikke besøker hytta før til sommeren. Hytter har ekstra behov for oppmerksomhet om vinteren, og når hytteeiere står over en vinter på hytta, kan dette få kostbare konsekvenser. Derfor anbefaler forsikringsselskapet at man skaffer seg en såkalt hyttevenn som kan etterse at alt er i stand dersom man ikke har mulighet eller ønske om å besøke hytten denne vinteren. De minner også om at i år er det museår, og dette er noe man burde ta hensyn til. Det lønner seg å oppdage eventuelle skader tidligst mulig.

Hytta er særlig utsatt om vinteren, og dersom man ikke tar en tur før til våren, vil man ikke vite om eventuelle vannlekkasjer eller andre skader. Har du en venn som gjerne skulle hatt en hytte tilgjengelig, eller en god nabo i hyttefeltet, kan det spare deg store kostnader å gi dem nøkkelen til hytte for å sjekke status samt utføre eventuelt vedlikehold. I tillegg til dette er det flere tiltak man kan utføre for å minimere risikoen for skade.

Forebygg skader

Først og fremst burde du alltid passe på at vannet er skrudd av før det blir skikkelig kaldt. Å glemme dette kan føre til frostsprengte rør, som igjen vil kunne føre til kostbare vannlekkasjer. If får flere meldinger fra hytteeiere hver sommer om nettopp slike skader, og når de får disse meldingene om sommeren, betyr dette også at skaden har fått godgjøre seg en stund.

Hytter, akkurat som hus, har behov for stell. I tillegg til å etterse at vannet er skrudd av og sjekke hvordan det går med hytta i ny og ne, burde man utføre en årlig fasadevask. Dette fjerner grønske og skitt fra trefasaden, som igjen forebygger råte- og fuktskade. Man bør også passe på eventuell mur: Forurensing og støv kan ta med seg fukt som trenger inn i muren, der det kan lage sprekker og skader når det fryser og utvider seg. En årlig fasadevask har også den fordel at det vil sørge for at hytta ser ren og pen ut. Det er gjerne behov for en god vask etter vinteren, og våren er derfor en ypperlig tid for fasadevask. Vær og forhold passer også bra da vasken helst ikke skal utføres på solskinnsdager.

Ikke glem taket. Pass på at renner ikke fylles av løv og mose, ettersom dette medfører at vannet vil finne andre steder å rømme til, noe som kan føre til fuktskade. Torvtak har egne behov for vedlikehold, og man må blant annet vanne dersom det blir svært tørt, slå gresset og fjerne uønskede vekster som mose og små trær.